Matvägran

Jag och Pata har grymma problem med Kalle och hans matvägran. Det blir bråk i stort sett varje middag med skrik och gråt. Han äter nästan ingenting, ibland smakar han inte ens på maten och det är oerhört frustrerande som förälder. Vi har försökt att inte bry oss om hur mycket han äter. Vi pratar om allt möjligt annat och kommenterar inte hans ätande överhuvudtaget. Då börjar han provocera oss.

"Jag tänker inte äta, haha" eller "Jag tänker bara äta pastan, haha". Han vill liksom skapa en konflikt. Ber vi honom gå från matbordet börjar han gråta. Tar vi bort tallriken för att vi andra har ätit klart så börjar han gråta också. Det är en maktkamp utan slut. Nu väntar jag på att BVC-sköterskan ska ringa så jag får höra hur vi ska gå till väga.

Jag vet visserligen vad hon kommer att säga. Hon kommer att råda oss till att inte bråka vid bordet, att ha lugn och ro och strunta i om Kalle äter eller inte. Annars får han ett konstigt förhållande till mat, vilket han redan har. Men jag vill ha svar på varför han provocerar oss hela tiden när vi försöker oss på den metoden. Och vad hon har för råd att ge oss så vi får ett slut på detta. Någon av er som har några tips?


Kommentarer
Postat av: Erica

Låter som en typisk trotsålder.. Verkar som om han testar er hela tiden... Kan det på något sätt få honom att tänka om, att måltiden blir till nåt roligt eller nånting som får honom att framstå som jätteduktig. Äh jag vet inte.. Vet bara att min syster har haft samma problem med sin äldste, han äter när det passar honom.

2007-01-08 @ 13:21:25
Postat av: A

Ja det är svårt. Har läst på lite och det är tydligen ett sätt för vissa barn att kunna visa att de har en egen vilja. Mycket kan vi som vuxna bestämma över, men inte om de vill äta eller inte. Jag tror att vi ska försöka att stenhårt köra på strategin att inte kommentera hans ätande överhuvudtaget.

2007-01-08 @ 13:48:50
Postat av: Sydde

Jag fick sitta kvar vid matbordet tills jag ätit upp, vad som än serverades. Kan bara komma ihåg en gång när mamma till slut lät mig slippa de äckliga bruna bönorna som jag höll på att kräkas av. Funkade väl hyfsat på mig kan jag tycka. Äter i princip allt nu, även om jag fortfarande har svårt att njuta av till exempel broccoli (Nej jag skulle aldrig ens fundera på att äta bruna bönor än idag)

2007-01-08 @ 13:52:33
Postat av: A

Vi fick också sitta kvar tills vi ätit upp och det blev en maktkamp mellan mig och pappa. En kamp som oftast jag vann eftersom han inte orkade sitta och vakta mig så länge som jag orkade sitta kvar. Efter någon timme gav han upp och gick ut och då gick jag nöjt från bordet. Minns dock metoden med skräck. Och för oss skulle det betyda att vi skulle få tillbringa hela kvällen vid matbordet för Kalle är lika tjusrig som jag var....: )

2007-01-08 @ 13:59:56
Postat av: Charina

Hej A
Tycker du ska köra på det ni har tänkt, inte göra så stor affär av det. Jag tror också att han vill visa att han har egen vilja och att om ni inte gör så stor affär av det blir det ju som ingen maktkamp. Låt honom äta det han vill och sedan gå från bordet, ni andra kan ju skratta och ha det trevligt runt matbordet så att han märker att det är rätt skoj att sitta där hela familjen och äta tillsammans.
Min erfarenhet kommer från en 10 årig elev =D

2007-01-09 @ 09:48:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0