Laxgratäng

Ikväll blev det en egenpåhittad laxgratäng till middag som både är god och enkel att slänga ihop.

Du behöver:
Lax (jag kör frysta portionsbitar)
Smör
Grönsaker av eget val (jag tog broccoli, purjo och grön paprika.
Grädde
Crème fraiche
Hummerfond
Fetaost
Salt och peppar

Gör så här:
Lägg laxen i en form med en klick smör. Salta och peppra. Skär grönsaker och lägg runt laxen. Smula fetaost över. Blanda grädde, fraiche och hummerfond och häll över. Ställ i ugn på 225 grader i cirka en kvart eller till laxen är klar.


Köp

Denna lilla burk! Det är ren vanilj och jag använder det i allt från plättar till glass. Inget tillsatt socker! Det är lite dyrt men räcker ganska bra!


Äntligen

Har jag kommit fram till de godaste plättarna! Prövade med mandelmjöl men det smakade sand. De här är godast och du kan ju ha de till mycket, frukost, crepes, osv.

Gör så här:

Plättar

2 ägg
2 dl grädde
1 dl gammeldagsmjölk
1, 5 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver

Blanda ihop och låt smeten stå och dra en stund och tjockna till innan du steker i smör så de riktigt frasiga och goda!


Aj aj

Åt äggröra och bacon till frukost och omelett till middag och det blev för mycket för magen som är känslig mot ägg. Aj aj så ont jag har nu. Men det är bara stå ut tills det passerat eller stoppa fingrarna i halsen och det ska mycket till innan jag gör. Urk.


Omelett i ugn

Det blir kvällens middag! Jag brukar inte vara förtjust i omelett men detta är verkligen gott!!!

Detta behöver du:
Skinka
Purjolök
Broccoli
Smör att steka i
Svartpeppar
Riven ost
Skinkost
6 ägg
6 msk grädde
Ev salt

Gör så här: sätt ugnen på 200 grader. stek strimlad skinka, purjo och broccolibuketter i smör. Rör ihop grädde, ägg, svartpeppar och lite av osten och häll över röran. Klicka i lite skinkost och låt steka på spis i fem minuter. Strö över riven ost och ställ in i ugn fem till tio minuter. Se till att din stekpannas skaft tål ugn! Njut med en sallad till!


-7,5

Japp jag kunde knappt tro det själv i morse när jag vägde mig. Ställde mig tre gånger på vågen för att vara riktigt riktigt säker. Men det stämmer faktisk även om varken jag eller andra ser det. För så är det faktiskt. Ibland undrar jag var de där kilona har suttit. Men min vän Liselotte sa idag att jag liksom har krympt ihop. Tightat till mig. Och det låter ju bra!

Fem kilo till då! Nu kör vi! En månad till. Sen ska jag hålla vikten och det är nästa utmaning. Men sånt orkar jag inte koncentrera mig på nu.


Köttfärsgratäng

Idag blev det köttfärsgratäng till middag. Enkelt och snabbt tillagat! Gör så här:

Stek köttfärs, bacon, svamp, lök och krydda efter egen smak. Häll i form och täck med ost. Blanda två ägg och grädde och häll över köttfärsen. Ställ in i ugn 200 grader cirka 20 minuter.

Till det stekte jag zucchini men man kan göra en god sallad, blomkålsris eller en Cole slaw.


Den perfekta...

...glassen utlovade jag ju! Och den gjorde jag i helgen! Supergod! Gör receptet nedan och tillsätt nån tesked socker till. Smaka av vitan och sockret så det är så sött som du vill ha det. Öka också mängden vanilj lite. Sen, voila! Och kom ihåg att äta den samma dag som du gör den, annars blir den för hård!


Frulle

Så här kan en lchf-frukost se ut. Ett finncrisp med en röra gjord på skinka, purjolök, crème fraiche, salt och peppar. Sen kaffe med vispgrädde i. Gott och mättande!


Cheesecake

Idag gjorde jag en halloncheesecake lchfstyle! Botten består av mandelmjöl, smör och lchf-socker. Fyllningen av hallon, lchf-socker, philadelphiaost, grädde och gelatin. Recept kommer! Resultatet: en snygg kaka som jag tycker är rätt god. Min gode make tyckte botten var äcklig och ville ha digestivebotten. Och det kan man förstås göra men då snackar vi inte lchf längre.


Trötter

Var på galapremiären av musikalen av "Dirty dancing" igår! Riktigt kul att se! Är inte så förtjust i musikaler i vanliga fall men detta var ju Dirty dancing och då är det så klart en helt annan grej!

Det var lite segt i början, skådisarna var skakiga och stela men sen tog det sig och slutscenen var som ni förstår magnifik!

Den var dock lång och jag kom hem vid tolv, kastade mig i säng och började jobba klockan sju. Gäääsp!

Har fixat och donat hemma i helgen. Gjort klart gästrummet med hjälp av Wiveka. Här kommer bild på resultatet!


Blomkålsris

Det är vad som väntar till middag. Tillsammans med kyckling, broccoli, purjolök och paprika i en sås på grädde, kycklingfond, soja, sambal och vitlök.

Blomkålsriset görs på riven blomkål och vitlök som steks i olivolja tillsammans med chilikrydda och spiskummin. Gott och funkar till det mesta!


Jeans

I dag har jag på mig ett par jeans som jag inte fått på mig på flera år. Bara en sån sak! Och de sitter löst över rumpa och lår! Det är sånt som gör en glad en fredag!


Favorit

Ikväll gjorde jag en fisksoppa som blivit min favorit under mina lchf-veckor, en laxsoppa med sting. Den slängs ihop på nolltid och är perfekt som matlåda.

Här är receptet om ni vill testa:

Fräs vitlök och lök i en klick smör.

Tillsätt hackad chili, paprika i småbitar, fiskbuljong, paprikapulver, ev salt och lite vatten.

Häll på 2 dl vispgrädde och lägg i lax i centimeterstora bitar. Koka några minuter tills laxen är klar. Servera!



Frukost...

...ala lchf! Kaffe med vispgrädde i! Godare än med mjölk i tycker jag och mättande!


Då har jag lärt mig...

...det. Varje dag lär man sig något nytt och nu lärde jag mig att egengjord glass inte ska frysas in för att tas fram vid tillfälle utan bör ätas direkt efter infrysning. Skulle bjuda barnen på var sin skål med glass i kväll och det var som att sticka skeden i en cementklump. Då förstår jag också hur mycket ämnen som finns i köpt glass för att den inte ska frysa på det där sättet utan hålla sig lite mjuk. Det kanske ni redan visste, men det gjorde inte jag för jag har aldrig gjort egen glass. Som sagt. Nästa omgång glass kommer att bli perfekt!

Glass

Så här gjorde jag (Obs jag har lagt till mer socker i detta recept): 3 ägg 3 dl vispgrädde 2 vaniljstänger 5 msk sukrin 2 rutor mörk choklad Dela äggen i gulor och vitor och vispa vitorna till ett hårt skum. Sätt i sukrin och vispa någon minut till. Skrapa ur vaniljstängerna och vispa med grädden i en annan skål. Det får inte bli för hårt. Riv chokladen och blanda med äggulorna i en tredje skål. Bland ihop vaniljgrädden och äggchokladen. Vänd ned de vispade vitorna. Häll i form och ställ i frysen. Det tar minst tre timmar innan det är fryst. Rör om ofta, minst en gång i timmen gärna mer.

Resultat

Så här blev glassen! Snygg i alla fall. Inte jättegod dock. Gjorde två misstag. Använde för lite vaniljstång och för lite sukrin. Den är alltså för osöt. Men jag har lärt mig nu och nästa sats kommer att bli succé!


Nytt år - ny start

Efter nyår bestämde jag mig för att ta tag i vikten. Jag valde att börja med LCHF och herregud vad jag är glad för det beslutet. Det går så bra! Jag bestämde mig för att köra stenhårt i åtta veckor. Nu har fyra gått och jag har minskat fem kilo i vikt. Om jag fortsätter i samma takt innebär det tio kilo när målet är nått. Det räcker dock inte känner jag nu. Mitt mål är därför ändrat till 12 kilo, först då ska jag sluta med strikt lchf och börja äta vanlig lchf för att hålla vikten.

Detta är verkligen en diet, vissa väljer att kalla den livsstil, för mig. Att få gotta sig i feta såser är min melodi. Och det är så mycket nytt att upptäcka. Jag har till exempel insett att blomkålsris i stort sett är lika gott som vanligt ris, om inte godare eftersom jag steker det med vitlök och paprika och kryddar som jag vill ha det. På helgerna gör jag lchf-våfflor som smakar rätt bra tillsammans med sukrin och grädde.

I detta nu testar jag att göra egen lchf-glass. Det är ju faktiskt inte så svårt att få gott eftersom de viktiga ingredienserna, ägg, grädde och vanilj, är fritt fram. Och då menar jag vaniljstång, inte vaniljsocker förstås.

Receptet kommer när jag har provsmakat. Vill ju inte rekommendera något som inte är gott.

RSS 2.0